Kozmetikte Hayvan Deneyleri


Merhabalar :)

Kozmetik ve bakım'a gelince genelde biz kadınlar biraz bencil oluyoruz. Üzerinde yazan 'kırışıkları giderir', 'pürüzsüz cilt' gibi terimler bizleri cezbeder ve hiç düşünmeden elimiz kozmetik markalarına gider. Peki bu firmaların labarutuarlarında olanlarından haberimiz var mı? Yada, duymak istiyormuyuz? Birçok ürün denedim, kullandım, aldım hediye ettim. Fakat ilk defa bir kaç ay önce hayvan deneyleri ile ilgili araştırma yaptım .. Fotoğraf eklemek istemiyorum fakat google'a hayvan deneyleri yazmanız yeterli olucaktır.

Üretim ve gelişim araştırmalarında birçok kozmetik firması hayvanlar üzerinde test yapıyor. 21. Yüzyıla girip hala bu tür acımasızlıkları yapan firmalarda var malesef, fakat insanoğlu, görmediği birşey için vicdan yapmaz diye düşünüyorum. Bu yüzden bizlerden epeyce bir saklanan bir konu hayvan deneyleri. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin %90'ni başarısız. Bu can çekişen, birçok alerjik reaksiyonla karşılaşan, yarası olan, ve hatta ölen hayvanlar demek. Birçok test yapan markalar, üretim maaliyeti çok az olan, fakat marka ismini kullanıp fiyatları uçuran markalar. Mesela MAC, Lancome, hatta Clinique. Tüm suç aslında bende, sende ve kozmetik sektörünü bukadar büyüten, paraya aç bırakan diğer kadınlarda. Malesef bende bu konu üzerinde epey bir düşünüp, dikkat etmeye çalışsamda bazı ürünlerden ve markalardan ister istemez vazgeçemeyenlerdenim. İnternet çağında büyüyen bir jenerasyon olarak, bir markaya elinizi atmadan önce google gibi sitelerde aratmanız 1 dk'dan fazlasını almaz diye düşünüyorum. Yardımcı olması için hayvanlar üzerinde test yapan ve yapmayan markaları sizin için araştırdım ve listeledim.

Test Yapmayan Markalar

Nivea, Avene, Body Shop, Pastel, Dermalogic, Urban Decay, Lush, Flormar, Elf, Orly, Opi, Bioderma, Cyrene, Yes To (Sehpora), Fouf (lılakutu) Freemann (Watsons), Kiss My Face(BeautyJoint), Bath And Body Works, Dirty Works (Gratış), Phsicians Formula,The Balm(Gratış), Wet'n'Wild(Gratış), , Urban Çare(Gratış/ Watsons), Too Faced(Sephora), Burt's Beets(Gratış), (Sephora), Real Techniques Fırçalar (Gratış/ Watsons/Migros), Ecotools fırçalar, Golden Rose, Oriflame

Test Yapan Markalar.

Dove, Michael Kors, Missoni, La Mer, Darphin, Avon, Garnier, Biotherm, Lancome, LaRoche Poşay, Kerastase, Maybelline, Clinique (Estee Lauder), Max Factor (P&G'ye ait diğer firmalar gibi), Shiseido, Neutrogena, Pantene, Sensodyne, Sığnal, Vichy, Essie, MAÇ, Elizabeth Arden, Revlon, Acuvue, Calgon, Braun (P&G) ,Cacharel, Clean& Clear, Clearasıl, DKNY, Dolce Gabbana, Georgio Armani, Gucci Parümleri, Guerlain, Head & Shoulders, Hugo Boss, Tommy Hilfiğer, Yves Rocher, Neutrogena, Maybelline, Max Factor, L'occitane, L'Oreal, Rimmel, Sally Hansen.

NOT: Çin'e ürün satan kozmetik markalarının bütünü hayvan deneyleri yapıyor çünkü Çin'de satılan bütün kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi şartı var.

şeyden biranda vazgeçmenizi beklemiyorum. Benim içinde yavaş yavaş, araştırarak oluşan bir durum çünkü. Fakat markaları bu yöntemden vazgecmeleri için sıkıştırıcak başka bir yol yok malesef.
Biraz zor ve hassas bir konu fakat bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilinçlenmek adına en azından .


03/02/2016.
B.









Comments

  1. maalesef size katılamıyorum. Diyelim ki bir ürün hayvanlar üzerinde test yapılamıyor. -Ki bu test yapılan hayvanlar da insanlara fizyolojik olarak en fazla benzeyen hayvanlar- İnsanlar üzerinde mi test yapılacak? Ya da insanlara zararlı olup olmadığı nasıl anlaşılacak. Ceza kanununu bir okursanız, bazı şartlar altında insanlar üzerinde dahi deney yapıldığını bile görürsünüz. Ha bu deneyler yapılırken hayvanlara dayanılamayacak acılar verilmesin, işkence yapılmasın derseniz. Amenna derim. Sonuna kadar da desteklerim. Kaldı ki hayvanlar üzerinde sadec kozmetik testler yapılmıyor. İlaç, kanser vb. hastalıklar için de çareler aranıyor. Hayvan organları organ nakli bekleyen bir çok hastaya çare oluyor.
    Son zamanlarda bloggerlar arasında moda olan "hayvanlar üzerinde test yapılıyo" tartışmasını açıkçası gelip geçici bir moda olarak yorumluyorum. Hele bir daha almıycam ama elimdekiler bitsin anlayışını çok iki yüzlü buluyorum. Velhasıl benim düşüncem bunlar. Umarım kırmamışımdır. Sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba,

      Yorumunuz icin tesekkur ederim :) ve ayrica hayir kirilmadim, her turlu elestiriye acik biriyim.

      Bi yandan haklisiniz, bi yandanda haksiz buluyorum bazi noktalari. Bir canlinin can cekismesi benim icin cok uzucu, bu bir insan icinde gecerli tabiki. Yazdigim yazi sadece bildirme amacli, farkindaysaniz benimde vazgecemedigim markalar oldugunu yazdim zaten. Fakat ben bu arastirmayi yaparken kozmetik icin 'yani guzellik icin' bu tur iskencelerin yapilmasini gereksiz buluyorum. Biz insanalr evet kendi canimizi bencilce tum varliklardan daha ustun goruyoruz. Buna bende dahilim, evet kanser hastaligi icin tedaviler bulunsun, ve durust olmak gerekirse buna goz yumabilirim. Kozmetik benim icin tamamen farkli bir konu, bunu ilaclara baglamak cok yalnis. Kaldiki test yapmayan cokda basarili markalar var. Bu markalarin kullanicilari benim sagligima zarar verdiniz cunku test yapmiyorsunuz demiyor. Nivea gibi buyuk marka hala gunde kac milyon dolar kazaniyor.

      Dedigim gibi, gorusunuze saygi duyuyorum. Fakat benim icin bir akim degil bu. Gorduklerimden etkilendim ve yazmak istedim :) okuyan bir kac kisininde aklinda ufacik bir bilgilendirme edindirddiysem ne mutlu bana.

      Sevgiler

      Delete
  2. bu yazıyı bloğumda paylaşabilir miyim canım?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabii ki,
      Altina nerden aldiginizi yazarsaniz sevinirim :)
      Cok tesekkurler :)
      Sevgiler canim

      Delete

Post a Comment

Benim için yorumlarınız ve düşünceleriniz çok önemli. Her yorumu okuyorum, her soruya cevap vermeye çalışıyorum. Art niyetle yazılan yorumlar onaylanmıyacaktır. Fotoğraflar bana aittir. İzinsiz kullananlara karşı yasal işlem başlaticagimdan emin olabilirsiniz. Benim bir diyeceğim var diyorsanız ozaman böyle buyrun.